Każdy nóż, nawet najlepszy i najdroższy, prędzej czy później wymaga niestety ostrzenia. Okazuje się bowiem, że także najwyższej jakości stal z czasem ulega procesowi tępienia. Wiedzą o tym doskonale profesjonaliści, którzy niekiedy ostrzą noże przed każdym użyciem. Jak ostrzyć nóż do kebaba? Po jakie akcesoria warto w tym przypadku sięgnąć?
Jak ostrzyć elektryczny nóż do kebaba?
Obecnie dużą popularnością na rynku cieszą się elektryczne noże do kebaba. Mają wiele zalet i pod kilkoma względami wygrywają z nożami ręcznymi. Te bowiem szybciej się tępią i wymagają użycia siły. Noże elektryczne są doskonałym wyborem w przypadku większych lokali gastronomicznych.
Są to urządzenia, które przyspieszają pracę i zwiększają bezpieczeństwo pracowników. Mają bowiem specjalną osłonę na ostrzu noża ze stali nierdzewnej. Do wyboru są modele przewodowe i bezprzewodowe. Każdy oferuje możliwość regulacji grubości krojenia. Niektóre wyposażone są w antypoślizgową powłokę. Jednak nawet i taki nóż do kebaba od czasu do czasu wymaga ostrzenia. Pomocna jest w tym specjalna ostrzałka, która często wchodzi w skład zestawu.
Jak ostrzyć ręczny nóż do kebaba?
Oczywiście noże ręczne wymagają częstszego ostrzenia. Należy w tym przypadku postawić na ostrzałkę wykonaną z twardszego materiału niż nóż. Osoby, które nie wiedzą do końca, jaki nóż mają lub chcą zakupić ostrzałkę uniwersalną, powinny zdecydować się na ostrzałkę diamentową. Radzi sobie ona nawet z najtwardszymi nożami.
Jak ostrzyć nóż do kebaba? Trzeba to przede wszystkim robić pod odpowiednim kątem. Niektóre dostępne na rynku ostrzałki zresztą same wymuszają obranie właściwego kąta. Mają bowiem specjalnie wyprofilowane żłobienia. Kluczem do sukcesu jest regularność. Nóż warto ostrzyć często, nawet przed każdym użyciem. Nie należy czekać do jego całkowitego stępienia.
Akcesoria do ostrzenia noża - na co postawić?
Na pewno w tym przypadku nie można iść na kompromisy. Ostrzałkę dobiera się zawsze do danego modelu noża. Każde narzędzie ma bowiem swoje specyficzne właściwości. Nie zaleca się zakupu tanich ostrzałek kamiennych czy ostrzałek automatycznych z supermarketów. Te nie nadają się do ostrzenia noży do kebaba.
Dla osób, które mają już jakąś wprawę, dobrym rozwiązaniem są ostrzałki ręczne. Trzeba tutaj zadbać o odpowiedni nacisk i zachować właściwy kąt. Warte uwagi są stalki, które mają formę długiego pręta. Ostrzałkę trzyma się wtedy lub opiera o blat jedną ręką, a drugą przeciąga nożem w górę i w dół. Tego typu ostrzałki uważane są często za najbardziej uniwersalne. Nadają się bowiem do ostrzenia różnego rodzaju narzędzi. Ich zaletą jest szybkość użycia. Można je w każdej chwili wyjąć i naostrzyć nóż. Jednak i w tym przypadku należy postawić na produkt naprawdę wysokiej jakości. Ponadto warto wspomnieć także o tradycyjnych kamieniach szlifierskich wykorzystywanych np. w Japonii.