Profesjonalne urządzenia do obróbki kebaba
W każdym lokalu gastronomicznym serwującym potrawy takie jak kebab, nie może zabraknąć specjalistycznego sprzętu do jego obróbki. Do podstawowego wyposażenia małej jak i dużej gastronomii należy bezsprzecznie nóż do kebaba. Coraz częstszym wyborem w tej kwestii okazuje się być elektryczny nóż, choć nadal w niejednym lokalu napotkać się można na używanie ręcznego noża. Każdy rodzaj noża do kebaba ma swoje wady i zalety, które postaramy się przybliżyć, lecz w kwestii zakupu wybór należy tylko i wyłącznie do właściciela lokalu.
Noże ręczne do cięcia kebaba
Tradycyjna metoda ścinania mięsa kebab opiera się na używaniu ręcznych noży. Dopiero od "niedawna", biorąc pod uwagę ponad 1000-letnią tradycję kebaba, postęp technologiczny pozwolił nam na urozmaicenia w postaci elektrycznych noży. Ręczny nóż do kebaba posiada ostrze o długości od 30cm do nawet 55cm, oraz ergonomiczną rękojeść, zazwyczaj z tworzywa wspomagającego pewny chwyt, które to uniemożliwia ślizganie się ręki. Rodzaj ostrza różnić się może również szerokością (średnio 45mm) oraz grubością (średnio 2mm). Do krojenia mięsa ręcznym nożem należy posiadać należyte przeszkolenie, gdyż osoba bez wprawy mogłaby poprzez nieumiejętne działania doznać uszczerbku na zdrowiu. Rodzaj ostrza różnić się może również twardością (na przykład 55 ± 1 HrC).
Elektryczne noże do kebaba
W niemal każdym lokalu z kebabem normą stało się używanie elektrycznych noży. Elektryczne noże wyróżniają się szybkością i niezawodnością w porównaniu do tych ręcznych. Nie czarując się - kroić nożem elektrycznym jest o wiele łatwiej i bezpieczniej. Krojenie elektrycznym nożem nie wymaga takiej uwagi i skupienia jak w przypadku ręcznych noży. Warto też zaznaczyć, iż wydajność naszej pracy w przypadku noży elektrycznych jest na bardzo wysokim poziomie. Dzięki nożowi elektrycznemu wykonanemu ze stali nierdzewnej renomowanej marki jak np. potis czy uyar, możemy dziennie bez obaw ściąć do 150kg mięsa! Rodzaj ostrza w jaki możemy wyposażyć swój sprzęt to zazwyczaj ostrze gładkie lub ząbkowane. Rodzaj ostrza ma kluczowe znaczenie gdy naszym zadaniem jest kompleksowa i szybka obsługa klienta. Świetnie wykonany nóż elektryczny jak noże UYAR wyposażony jest w ergonomiczny uchwyt, nóż, zasilacz, nieulegający zużyciu przełącznik dźwigniowy, wtyczkę xlr umożliwiającą oddzielne czyszczenie noża do kebaba po odłączeniu przewodu zasilającego. W zestawie zazwyczaj posiadamy podwójne ostrza (dwie sztuki).
Decyzja zakupu noża elektrycznego wiąże się z niemałymi wydatkami rzędu paru tysięcy złotych, dlatego też warto zastanowić się nad zakupem sprzętu, który posłuży nam jak najdłużej bez zbędnych awarii. Dobrym pomysłem okazać się wtedy może wybór sprzętu z górnej półki takich marek jak: potis, tandir, dost czy UYAR. Najlepsi producenci noży elektrycznych ze skrupulatną uwagą na szczegóły dostarczają klientom sprzęt najlepszej jakości. Noże elektryczne dostępne w naszym sklepie cechują się wysoką wydajnością, bezpieczeństwem użytkowania i stosunkowo niewielkim zużyciem energii.
Specyfikacja noży elektrycznych
Gdy mowa o specyfikacji sprzętu ważnymi czynnikami, które powinniśmy wziąć pod uwagę przed zakupem to między innymi moc, szybkość obrotowa, średnica i rodzaj ostrza. Opinie o nożach elektrycznych podkreślają również to, iż ważną kwestią jest wydajność dobowa. Dobierając optymalny nóż elektryczny musimy zastanowić się nad parametrami jakie nas interesują. Noże elektryczne posiadają wysokoobrotowy silnik, który to w połączeniu z ostrzem daje niezawodne wyniki. Różne pary ostrzy noży służą do innych celów. Im większa moc tym mniejsza podatność na częstsze problemy techniczne urządzenia. W niektórych typach noży elektrycznych występują częste usterki odnośnie przełączników. Znając od podszewki problemy naszych potencjalnych klientów, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom produkty marki Uyar posiadają nieulegający zużyciu przełącznik dźwigniowy z technologią magnetyczną. Zapewnia on łatwą i bezpieczną obsługę dzięki ergonomicznemu umiejscowieniu.
Prawidłowa eksploatacja noży elektrycznych
Jakość i stan noża elektrycznego decyduje o niezawodności jego działania a co za tym idzie o zadowoleniu klienta z otrzymania potrawy w 100% zgodnej z jego oczekiwaniami. Po każdym użyciu ostrze noża należy wyczyścić, by dzięki temu służyło nam dłużej. Regularna konserwacja w skład której wchodzi uzupełnianie smaru, ostrzenie ostrza oraz jego wymiana stanowi nieodzowny element sprawnego działania naszej maszyny. Wymiana ostrza na czas jest bardzo ważna - nieraz chcąc zaoszczędzić i zwlekając z wymianą ostrza na ostatnią chwilę możemy narazić się na uszkodzenie łożyska, konsekwencją czego będzie znaczne zwiększenie kosztów przywrócenia sprzętu do czasów świetności. Dbajmy więc o nasz sprzęt i reagujmy na czas a ten na pewno odwdzięczy się nam z nawiązką!
Jaki nóż do kebaba wybrać?
Obecnie nóż elektryczny jest normą gdy chodzi o obróbkę mięsa w lokalach gastronomicznych. Pozwala on na szybkie i sprawne przygotowanie mięsa do dań typu fast-food. Jaki nóż elektryczny wybrać do naszego lokalu? By odpowiedzieć sobie na to pytanie musimy wiedzieć jakiego rzędu popytu się spodziewamy. Przy większych i bardziej zatłoczonych lokalach podstawowe noże z wydajnością do 70kg mogą się okazać niewystarczające lub koniecznym będzie zakup więcej niż jednego.
Najpopularniejsze noże elektryczne w naszej ofercie to : Uyar iCut-1, Uyar iCut-2, Uyar iCut-3 oraz Uyar S180 PLUS.