Elektryczne noże do kebaba UYAR wyprodukowane w Niemczech!

Kup w przeciągu:

14

[11.07]

a zamówienie wyślemy jeszcze dzisiaj

Dzisiaj nie wysyłamy.

Dzisiaj już nie wysyłamy. Paczka zostanie wysłana jutro.

Różne oblicza kebaba

Różne oblicza kebaba

Kebab to jedno z najpopularniejszych dań kuchni międzynarodowej, które zyskało na popularności w Polsce w ciągu ostatnich kilku lat. W menu kebabowni można znaleźć wiele różnych wariantów tego dania, a każdy z nich wyróżnia się swoim smakiem i charakterystycznym sposobem przygotowania. Przyjrzyjmy się kilku wariantom kebaba, które warto spróbować.

 

Kebab mielony

Kebab mielony to wariacja na temat klasycznego kebaba, w której mięso zostaje posiekane na drobne kawałki i wymieszane z przyprawami. Następnie masa ta jest formowana w kulki lub długie wałeczki, które smaży się na patelni lub grillu. Taki kebab zazwyczaj podaje się w towarzystwie pieczywa pita, warzyw i sosów.

 

Kebab

 

Shawarma

Shawarma to wariant kebaba popularny w krajach arabskich, który w Polsce również zyskał na popularności. W odróżnieniu od tradycyjnego kebaba, shawarma składa się z cienkich plastrów mięsa (zazwyczaj drobiowego lub wieprzowego), które są smażone na specjalnych pionowych rusztach. Mięso jest następnie krojone na cienkie paski i podawane wraz z warzywami, sosami i pieczywem.

Dürüm

Dürüm to turecka wersja kebaba, w której mięso jest zawijane w cienki placek z ciasta, zazwyczaj z mąki pszennej. W przeciwieństwie do kebaba podawanego w chlebie pita, dürüm jest łatwiejszy do jedzenia w drodze, ponieważ nie rozpada się tak łatwo. Wersje dürüm można zamówić z różnymi rodzajami mięsa, warzywami i sosami.


Kebab

 

 

Adana kebabı

Adana kebabı to wariant kebaba pochodzący z miasta Adana w południowej Turcji. Charakteryzuje się on ostrym smakiem, który jest wynikiem dodatku czerwonej papryki do mięsa. Mięso jest mielone, a następnie formowane na długie szpikulce i grillowane na ogniu. Podaje się go zazwyczaj z warzywami i pieczywem.

 

Kebab

 

Doner kebab

Doner kebab to chyba najpopularniejsza wersja kebaba, która zyskała na popularności na całym świecie. Składa się ona z cienkich plastrów mięsa (zazwyczaj z kurczaka lub cielęciny), które są grillowane na pionowych rusztach. Mięso jest następnie krojone na cienkie paski i podawane wraz z warzywami, sosami i pieczywem. Doner kebab często jest wybierany jako danie na wynos, ponieważ można jeść go w drodze lub na mieście.

Falafel

Falafel to wariant wegetariański kebaba, który składa się z kulki z ciecierzycy, przypraw i ziół, które są smażone na głębokim oleju lub grillowane. Falafel zazwyczaj podaje się w towarzystwie sałatki, sosów i pieczywa pita.

 

Kebab

 

 

Nie jedno imię ma kebab!


Wszystkie powyższe warianty kebaba oferują unikalne doznania smakowe i kulinarne, dlatego warto je spróbować. Zazwyczaj kebab jest szybkim i łatwym daniem na wynos, które można zjeść w drodze lub na mieście. Warto również wybrać się do autentycznych tureckich lub arabskich restauracji, aby spróbować kebabów przygotowywanych przez specjalistów w swoim fachu.

W przypadku poszukiwania najlepszych miejsc na kebaby, warto skorzystać z opinii innych konsumentów i przeglądać recenzje online. Niektóre kebabownie oferują również opcję zamawiania online, co pozwala na wygodne zamówienie jedzenia z domu lub pracy.

Podsumowując, warianty kebaba w gastronomii oferują bogactwo smaków i wrażeń kulinarnej przygody. Dzięki dostępności kebabów w wielu miejscach w Polsce, warto spróbować różnych wariantów i odkryć swoje ulubione.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl